Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову без ліків?

Активісти вимагають від МОЗ нарешті оголосити тендери на закупівлю медпрепаратів
03 квітня, 11:45
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Проблеми із придбанням ліків залишаються в Україні з року в рік. Днями представники 20 пацієнтських організацій звернулися до Міністерства охорони здоров’я з проханням оголосити тендери на ліки до 30 квітня. Річний план закупівель медикаментів вимагають оприлюднити до 9 квітня. Також представники пацієнтів прагнуть, щоб їх включили до консультаційної групи з розробки переліку препаратів.

«За алгоритмом, який існує у МОЗ, тендери мають оголошувати у січні поточного року. Цього року це досі не зробили. Минулого тижня представники міністерства звітували на прес-конференції. Ми не отримали конкретних відповідей, коли оголосять тендери. Також досі не почали формувати перелік ліків для закупівель», — говорить виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. Декілька місяців тому Верховна Рада ухвалила Закон №2150, який дозволяє закуповувати ліки через міжнародні організації. Активісти зраділи проекту, але і за таких умов проведення тендерів займає півроку. За словами Ольги Стефанишиної, МОЗ мав сформувати заявку ще взимку.

Ліки для людей з рідкісними хворобами можуть закуповувати місцеві бюджети. Але немає оптово-відпускної ціни на такі препарати, і регіональна влада може відмовляти пацієнтам у медикаментах. Анастасія Ткачук з Хмельницької області — мати хлопчика, хворого на муковісцидоз, генетичне захворювання. «Щороку чиновники на місцях кажуть, що на нас не закладено коштів у бюджет. Ми подаємо на місцеву владу в суди і виграємо позови. Також звертаємося до благодійників. Нас дуже підтримують батьки з Росії. Там діють державні програми, які забезпечують пацієнтів ліками. У росіян є залишки препаратів, які контрабандою везуть в Україну», — зізнається Анастасія Ткачук.

Муковісцидоз невиліковний, але люди з цим захворюванням можуть вчитися, працювати, народжувати дітей. Єдине, треба постійно вживати ліки, робити інгаляції, вправи. Анастасія Ткачук розповіла, що у розвинених країнах люди з муковісцидозом живуть у середньому 50 років. В Україні хворі з таким діагнозом ледь дотягують до 15.

«Ми дуже не хочемо виходити з акціями під Кабмін і МОЗ, але за чотири місяці чиновники не зробили нічого, щоб тендери провели, — акцентує Ольга Стефанишина. — Якщо МОЗ і нове керівництво не оголосять тендери і не подадуть заявку до міжнародних організацій до 30 квітня, ми будемо вважати, що закупівлі ліків знов провалені».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати