Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Іван Якович – Євгену Харламовичу

Львівський музей отримав раритетну книжку, що побачила світ 115 років тому
28 августа, 16:57

У 164-й день народження Івана Яковича Франка (27 серпня 1856 – 28 травня 1916) збірка музею імені свого патрона, Дому Франка, поповнилася новим експонатом – і це унікальне, перше, видання найславетнішої і найглибшої філософської поеми Івана Франка «Мойсей», що його музею подарував меценат Микола Княжицький, який викупив книжку в колекціонера на аукціоні. Про це «Дню» розповіла завідувач науково-освітнього відділу Музею Франка Марта Волошанська.

«На виданні, а воно 1905 року, – рідкісний автограф, дедикація, самого поета, який присвятив цей примірник книги Євгенові Чикаленку – громадському діячеві, благодійникові, меценатові української культури, землевласникові, видавцеві і публіцистові», – говорить Марта Волошанська. І додає, що під час презентації раритетного видання було представлено й портрет адресата посвяти Франка – Євгена Чикаленка. Це полотно пензля відомого українського художника Івана Труша зберігалося у фондах музею, але не виставлялося через пошкодження. 

«Картина тривалий час не експонувалася, оскільки потребувала значних реставраційних робіт, зокрема, очищення, зміцнення фарбового шару та належного оформлення, – зазначає Марта Волошанська. – Підготувати полотно до експонування взялися реставратори Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Цінний мистецький твір відреставровано також завдяки меценатській підтримці Миколи Княжицького».

Участь у презентації, а відбулася вона учора, 27 серпня, взяв Микола Княжицький.

Музичний супровід уродинного заходу забезпечив квартет симфонічного оркестру «INSO-Львів», виконавши камерні твори Василя Барвінського.

А лейтмотивом свята стали слова директора Дому Франка Богдана Тихолоза, котрий і про Чикаленка, і про Княжицького говорив як про людей, котрі на ділі довели, що Україну потрібно любити не тільки до глибини своєї душі, а й до глибини своєї кишені.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать