Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Музеї Однієї Вулиці відкрилась виставка робіт художника, реставратора та письменника Дениса Невкритого

30 сентября, 10:51

28 вересня в Музеї Однієї Вулиці відкривається виставка робіт художника, реставратора та письменника Дениса Невкритого. Художник дуже любив Київ та його околиці і постійно шукав мальовничі куточки міста, які відображав на своїх пейзажах. Через погляд майстра ми бачимо сонячні, залиті світлом і зеленню краєвиди.

Він народився в 1895 році у селі Матвіївка на Полтавщині. У 1919 році закінчив Київське художнє училище, де його вчителями були корифеї живопису: мешканці Андріївського узвозу Фотій Красицький та Григорій Дядченко, а також художники Володимир Менк, Іван Селезньов та Федір Кричевський.

Ще навчаючись в училищі Денис Невкритий захоплюється українським театром, вступає до драматичної школи, де знайомиться з Марією Старицькою, Оксаною Стешенко та іншими корифеями національного мистецтва. В 1918 році він стає студентом Української Академії Мистецтв та одружується з Олександрою Філончиковою – донькою відомого військового лікаря-хірурга.

В 1920-ті роки Невкритий пробує себе у літературі. Він вступає до письменницької організації «Плуг», пише повісті «Послушниця», «Хліб» та різноманітні оповідання. Але коли друзі один за одним починають зникати в сталінських таборах, дружина вмовляє його сконцентруватися на інших гранях свого таланту. І художник розпочинає роботу в щойностворених республіканських науково-дослідних майстернях та працює з відомим реставратором Павлом Юкіним.

Так митець повернув до життя полотна відомих майстрів – Дмитра Левицького, Кіріака Костанді, Івана Шишкіна, Івана Айвазовського. З початком Другої світової війни він знаходився у діючій армії і зміг повернутися до улюбленої справи лише в серпні 1945 року.

 Денис Невкритий працює над реставрацією картин Дрезденської галереї, і завдяки його таланту було врятовано багато полотен із колекцій світових музеїв, а також відновлено настінний живопис Володимирського собора і Андріївської церкви.

Після війни митець із родиною оселився в невеличкому будинку на розі Андріївського узвозу та Покровської вулиці, де займався живописом та працював консультантом-реставратором.

Картини художника, що зберігаються його нащадками, а також особисті речі та документи будуть виставлені до кінця року.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать