Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Гарварді вивчають «Тіні забутих предків»

Легендарний фільм Сергія ‪Параджанова – у списку обов’язкових для перегляду претендентам на кандидатський ступінь у кінознавстві
12 лютого, 09:33

«Гарвардський університет включив дві стрічки Сергія ‪Параджанова — «Тіні забутих предків» і «Колір граната» — до списку обов’язкових для перегляду претендентам на кандидатський ступінь у кінознавстві», — йдеться у повідомленні університету, повідомляє lovelylife.in.ua.

Загальний список складається із 800 найкращих в історії світового кіно художніх і документальних стрічок.

Нагадаємо, «Тіні забутих предків» — український художній фільм режисера Сергія Параджанова, що знято 1964 року на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Це екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Зйомки здійснювалися у справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Саме там Коцюбинський написав свою повість. Головні ролі зіграли Іван Миколайчук (це був дебют актора у кіно) і Лариса Кадочнікова. Музику до стрічки написав Мирослав Скорик. Також картина насичена народною музикою в автентичному виконанні. І як вважав режисер, музика стала одним із головних компонентів образної структури фільму.

Під час прем’єри фільму у київському кінотеатрі «Україна» 4 вересня 1965 року літературний критик Іван Дзюба зі сцени, аспірант-літературознавець Василь Стус і журналіст В’ячеслав Чорновіл у залі закликали підвестися на знак протестів проти арештів українських інтелектуалів, які відбулися влітку 1965 року. Підвелися далеко не всі, але підвелися. Увімкнули сирену, що мала все заглушити. Кінотеатр швидко було оточено бійцями внутрішніх військ.

Під протестним листом підписалося 140 присутніх. Після цього реакція властей була блискавичною — Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молодь» і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, Чорновола звільнили з редакції газети «Молода гвардія», Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР, де він був аспірантом.

У 1970-х, коли почалися переслідування діячів української культури, «Тіні забутих предків» тривалий час були заборонені до показу…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати