Голова Держспоживслужби пояснив причини раптового поширення смертоносного ботулізму в Україні

Спалахи захворювання на ботулізм пов’язані з недотриманням технології виробництва та умов реалізації провізвії, в першу чергу - в’яленої риби, також рибних та м’ясних консерв.
Про це у вівторок, 20 червня, заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, повідомили у відомстві.
Зараз спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків - летальні (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та місто Київ).
"Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, не дотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів", - наголосив Лапа.
У регіонах тривають лабораторні дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.
Він вказав на проблеми перевірки торгових майданчиків. Процедура отримання дозволів Держспоживслужбою затягується на три-чотири тижні, що нівелює весь сенс такої перевірки.
Нагадаємо, за даними МОЗ, протягом останніх трьох місяців в Україні зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, 9 з них - зі смертельним результатом.