Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

11 вересня, 00:00

Партія регіонів заявляє про адміністративний тиск з боку столичного керівництва

В першу чергу мера Леоніда Чернівецького і секретаря Київради Олеся Довгого. «Рішення про звільнення двох заступників столичного мера — Івана Салія і Сергія Зиміна, ми сприймаємо, як зухвалий факт використання адміністративного ресурсу в період виборчої кампанії», — говориться в заяві, розповсюдженій прес- службою Київської міської організації Партії регіонів. «Повідомляємо, що минулого тижня шість депутатів Київради висловили намір перейти до фракції Партії регіонів, зокрема, такі заяви написали заступники Чернівецького Іван Салій і Сергій Зимін. З боку керівництва столиці одразу послідували попередження про можливі наслідки такого рішення. В результаті, 10 вересня Леонід Черновецький звільнив їх з займаних посад.» «Ми вже не вперше стикаємось з грубими порушеннями законодавства і перевищенням службових повноважень з боку керівництва столиці, — говориться далі в заяві. — Хочемо нагадати про останні ініціативи мера, стосовно заборони агітації політичних сил в столиці та рішення перенести засідання з 13 і 27 вересня на жовтень. З огляду на останні події стає зрозуміло, чому мер і його команда так наполягали на перенесенні засідань. Вони знають, що фракція Партії регіонів, поповнившись шістьма новими депутатами, зможе протистояти будь-яким протизаконним рішенням, які останнім часом все частіше ухвалює Київрада. Партія регіонів заявляє, що не прагне поглиблювати конфронтацію, але закривати очі на подібне свавілля київської влади не збирається. Ми зацікавленні в проведенні конструктивного діалогу з усіма політичними силами, але, коли йдеться про принципові розбіжності і відверті правопорушення, ми будемо змушені вживати відповідні заходи.»

Права жінок найбільше порушуються в сім’ї

Проблема гендерної рівності залишається дуже актуальною для України, причина тому — стереотипи масової свідомості, які є найбільшим бар’єром у забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків. Як повідомляє прес-служба Кабміну, це питання підіймалося сьогодні на засіданні круглого столу на тему «Гендерні стереотипи українського суспільства». Захід був організований Міністерством України у справах сім’ї, молоді й спорту за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в рамках Року гендерної рівності. Заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Людмила Лукінова так охарактеризувала ситуацію, що склалася в Україні: «Саме стереотипи масової свідомості є найбільшим бар’єром у встановленні гендерної рівності в нашому суспільстві. Перші кроки ми повинні зробити всі разом: зламати стереотипи в собі й сучасними очима подивитися на світ, змінити свій світогляд і вплинути на свідомість керівників держави, парламентаріїв, людей, які нас оточують». Під час круглого столу були оповіщені результати досліджень «Гендерні стереотипи й ставлення громадськості до гендерних проблем в українському суспільстві». Згідно з результатами, проблема гендерної рівності залишається актуальною, хоч це явище вже усвідомлюється набагато краще й чоловіками, і жінками. Продовжує недооцінюватися роль жінки в суспільно-політичному й суспільному житті. Найкраще принцип гендерної рівності додержаний у сфері освіти й науки, гірше за все — у сфері сімейно-побутових стосунків, передає E-NEWS.

У Хмельницькому заарештовано маніяка

У Хмельницькому взято під варту 43-річного маніяка, вмотивовано підозрюваного у 6 вбивствах, замаху на вбивство, 8 зґвалтуваннях, інших злочинах. «Заарештований миттєво перевтілювався, коли його важкий погляд зупинявся на наступній жертві, і ставав лагідним, наче невинне ягня», — повідомив для «Дня» начальник центру зв’язків із громадськістю управління МВС у Хмельницькій області Віктор Коверзюк. Отож швидко «входив у довіру» до нещасних. «На залізничному вокзалі так зачарував молодицю, що та на своє лихо запросила його додому. У квартирі він з порога накинувся на неї, та, зустрівши опір, тут-таки задушив гостинну жінку», — продовжив Віктор Коверзюк. Придушив і вчинив наругу над неповнолітньою, одначе та невдовзі отямилася і якось повернулася додому. Маніяк гастролював по країні. Побував «з візитом» у центрі зайнятості на Полтавщині, де, назвавшись трьом 20-літнім дівчатам трудівником пансіонату на Київщині, пропонує їм роботу куховарками. Відтак їде з ними у Яготин. На вокзалі дві буцімто мають зачекати, а з третьою вирушає «назустріч автомобілю, який чомусь запізнюється». Вчинивши наругу, залишив її побитою і обкраденою у лісосмузі... «Тих представниць слабкої статі позбавляв життя, цих — честі, здоров’я, грошей, ювелірних прикрас», — продовжив Віктор Коверзюк. Тричі бував у місцях позбавлення волі. «Я зненавидів жінок, бо став свідком перелюбства своєї дружини», — заявив на допиті. У слідчому ізоляторі пережив кілька нападів білої гарячки. Тому звідти його під вартою відправили до психіатричної лікарні. Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

Помер останній командир УПА Василь Кук

На 95-му році пішов з життя головний командир Української повстанської армії Василь Кук, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Львівське представництво Українського інституту національної пам’яті. В. Кук помер у Києві в суботу. Він увійшов в історію, як головний командир УПА в 1950—1954 рр. Відомий також, як публіцист і історик. Серед його праць «Колгоспне рабство» (1952 р., — огляд функціонування колгоспної системи в Україні), біографічні нотатки про Степана Бандеру, Романа Шухевича. В. Кука поховають 11 вересня на його батьківщині — в селі Красне Буського району Львівської області, як заповідав небіжчик. Про час і місце прощання у Львові буде повідомлено додатково.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати