Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«БАХ – 333»

Вчора у Харкові впродовж дня музика класика лунала всюди!
22 березня, 11:22
ФОТО ЮРІЯ ТОЦЬКОГО

Унікальний і амбітний перформанс «БАХ — 333» відбувся у рамках «Kharkiv Music Fest» і був приурочений до дня народження легендарного класика, якому виповнилось би 333 роки. Твори Йоганна Себастьяна Баха можна було почути в метро, кав’ярнях, барах, на вулиці... а гранд-концерт із Харківської філармонії наживо транслювали по радіоканалу «Культура». 21 березня виступив фестивальний «Оркестр солістів Kharkiv Music Fest» під орудою диригента Івана Чередниченка (Дніпро).

— Це був найпопулярніший Бах у виконанні найкращих солістів України, відбувся дитячий «Бах-марафон», твори класика лунали у найсучаснішому за акустикою органному залі України — Харківській обласній філармонії, — розказав «Дню» Олександр ПІРІЄВ, віолончеліст, продюсер музичних програм «Українського радіо». — Вперше в історії нашої країні 28 музикантів, які віртуозно грають на скрипці, альті, віолончелі, контрабасі, гобої, органі, клавесині, фортепіано, саксофоні... приїхали з Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра, Чернівців, Хмельницького та Івано-Франківська і об’єдналися для спільного концерту, присвяченого дню народження найвидатнішого представника європейської музичної культури — І.С. Баху. Оркестр солістів Kharkiv Music Fest — це втілення в життя європейської традиції від видатних маестро Артуро Тосканіні та Клаудіо Аббадо, здійснив відомий піаніст, диригент, Artist Steinway та ініціатор Харківського форуму Станіслав Христенко. Можна сказати, що це наймасштабніший і найгучніший всеукраїнський проект у царині класичної музики за всі роки незалежності України!

Акція «Бах — 333» — унікальний прецедент. Харків став першим українським містом, яке стало учасником всесвітньої акції «Бах в метро»/»Bach in the Subways».

Грали твори Баха у рамках проекту «Art & piano: грай яскраво». Для цього відомі харківські художники і дизайнери розмалювали 9 музичних інструментів. Так з’явилися «Ангел музики», піаніно «Щастю», «Турбо», «Морська зірка» — у кожного учасника була своя концепція. Дуже сподобалось публіці виконання бахівської «Кавової кантати» у... кав’ярні. Вийшло креативно і цікаво.

Феєричним був концерт, який позавчора представили віртуози, комедійний дует — скрипаль Олексій Ігудесман і піаніст Хьянг-Кі Джу. Треба зазначити, що впродовж фестивалю відбуваються не лише мистецькі, а й освітні та громадські акції, які викликають резонанс у різних за віком людей.

Завдяки форуму більше двох тижнів харків’яни мають унікальну можливість поринути у світ музики різних жанрів і стилів — почути хіти і прем’єри.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати