Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«...Жодні діалоги з агресором не можуть відбуватися!»

07 червня, 11:55
ФОТО HROMADSKERADIO.ORG

У ЗМІ з’явилася новина про те, що Український національний фонд культури Бориса Олійника запросив спеціального представника президента РФ з питань міжнародної культурної співпраці Михайла Швидкого прочитати лекції та провести зустрічі з творчою інтелігенцією.

«Я отримав поки неформальне запрошення поїхати прочитати кілька лекцій і зустрітися з творчою інтелігенцією. Це результат того процесу, який ми розпочали в Мінську ще минулого року в грудні», — цитує слова Швидкого РІА «Новости».

2015 року в Мінську відбулась конференція українських, білоруських та російських діячів науки і культури «Сучасна наука і культура в сучасному дискурсі», за її підсумками було ухвалено документ «Мінська ініціатива».

Швидкий уточнив, що його запросив Фонд культури Бориса Олійника. Лекції можуть відбутися в червні у Києві в Музеї ім. Т. Шевченка, в Театральному інституті й Фонді культури. При цьому, за словами спецпредставника президента РФ, він, швидше за все, прийме запрошення, хоча його бентежать деякі дії українського уряду, який оголосив деяких російських журналістів персонами нон грата.

 «День» попросив прокоментувати цю дивну новину Сергія БОРЩЕВСЬКОГО, письменника, дипломата, експерта Центру дослідження Росії:

— Нагадаю, у своїй статті «Мінська ініціатива московського розливу», яку надрукував «День» у № 88 за 24 травня, я вже докладно писав про різні технології «братання» агресора. Зараз, попри війну, яка у нас має назву АТО, фактично відбувається проникнення «русского мира» в Україну. І на жаль, дехто у нас нехтує тією обставиною, що на сьогодні загинуло майже 10 тис. українських громадян і два мільйони людей опинилися у статусі біженців на своїй землі! Я вважаю, що жодні перемовини з представником президента Росії, ФСБшного президента, не можуть відбуватись на українській території хоча б тому, що це плювок в обличчя як живих, так і мертвих. Приїзд у Київ Швидкого — колишнього міністра культури РФ, а нині спецпредставника Путіна, загрожує нашій безпеці, бо російська пропаганда скористається цим приводом у будь-якому разі, якщо він буде чи позитивним, чи негативним.

У разі коли всі заплановані зустрічі відбудуться, то можна буде показати «картинку» країнам Європейського Союзу та іншим нашим партнерам про те, що, мовляв, в Україні відбулися такі зустрічі, і про те, що творча і наукова інтелігенція двох країн спілкується між собою, а отже, ведеться діалог. Тому санкції проти РФ треба скасувати...

Якщо Швидкому «натовчуть пику» (вибачте за слово), бо впевнений, що наші патріоти прийдуть на ці акції, то можна буде теж показати «телекартинку» про те, що українці не згодні на такі діалоги...

Я вважаю, що доки триває окупація української території — не лише на сході, а й анексія Криму, то жодні діалоги з агресором, українською та російською інтелігенцією не можуть відбуватись! Я не пам’ятаю таких «діалогів» під час Другої світової війни. Відбувалися таємні переговори, а діалоги інтелігенції — ні! Не пригадую, щоб до Лондона чи столиці будь-якої іншої з країн коаліції приїздили діячі культури нацистської Німеччини. Таким чином, у цій ситуації можливий лише один крок — заборона М. Швидкому на в’їзд до нашої країни. І цим негайно повинні зайнятися СБУ і МЗС України.

І ще один момент. Нині Борис Олійник у нас — як Нурсултан Назарбаєв, президент, який уже 25 років є керманичем Казахстану і, схоже, залишиться ним довіку. Так-от, Український фонд культури був заснований ще 1987 року, і наш Борис Ілліч уже майже вічний його голова. Я вважаю, що давно пора провести вибори в цій фундації і зробити перевибори голови цієї організації. Тому що декомунізація має позначитися і на колишньому комуністові Борисові Олійнику.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати