Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кіно буде

05 травня, 19:34

- Вибачте, будь ласка, - сказав міністр юстиції. - Все це дуже добре, але це не реформа. Це тільки королівський дар школярам. Якби король Матіуш видав закон, що кожен учень буде отримувати щодня від держави шоколад, тоді інша справа. Це була б уже реформа. А так це - частування, подарунок, сюрприз.

Януш Корчак. Король Матіуш Перший

Отже, інтригуюча епопея з призначенням Михайла Саакашвілі віце-прем'єром з реформ, схоже, завершується пшиком.

Так що ж - кіна не буде? Немає ніякого Саакашвілі, і ніколи не було?

Насправді все набагато складніше. Не так уже й важливо, був би грузинський екс-президент включений в українську систему влади, чи ні. Набагато важливіше те, що розмова про це взагалі зайшла. Сам Саакашвілі далеко не такий значний, як запит на нього або подібну до нього фігуру. Але, на жаль, цю думку не можна пояснити без критики теперішнього президента України (але так хотілося би утриматися від неї).

У заслугу Володимиру Зеленському можна безсумнівно поставити одне: полонених він, як і обіцяв, дійсно обмінює. І Сенцов, і Сущенко, і захоплені Росією моряки, і багато інших українців його зусиллями повернулися додому. Це - великий плюс.

Але ще за часів його миропомазаної величності Матіуша I відомо: не всяке добре і корисну для людей справу можна назвати реформою. Тим часом, в Україні існує не просто попит - голод на реформи, і Зеленський отримав владу саме як президент-реформатор. Яким він, схоже, не є.

Зеленського обирали в першу чергу для того, щоб зламати олігархічну систему і перетворити Україну на справді демократичну країну. Зрозуміло, це колосальне завдання, і за неповний рік впоратися з ним було б неможливо в принципі. До сих пір вся українська політика залежить від питання, хто на даний момент стоїть біля керма в уряді: люди Ахметова, люди Пінчука, люди Коломойського? Думкою громадян цікавляться тільки в тих випадках, коли серйозні хлопці не можуть самі все вирішити між собою. І поки що не видно ніяких передумов до того, щоб ситуація змінилася. Олігархія в обгортці демократії продовжує зберігатися.

Так же само не йдеться про масштабну чистку державного апарату від корупціонерів. Пам'ятаєте, напевно: «Весна прийде - будемо садити»? Та весна прийшла і вже закінчується - але поки що нікого значного не посадили. «Чому Свинарчук не за гратами?», - запитував Зеленський у Порошенка на тих самих історичних дебатах. Тепер прийшов час повернути йому його ж власне запитання. Справді, Володимир Олександрович, чому Свинарчук не за гратами?

Саме напрошується невтішний висновок: проводити дійсно радикальні перетворення президент Зеленський або не може, або не хоче, або те й інше разом.

А якщо не він, то хто? В Україні, на відміну від Росії, це питання ніколи не буває риторичним. Якщо не він - значить, хтось інший.

Хоч це і поганий тон - цитувати самого себе хорошого, все ж таки доведеться нагадати, що я писав рівно рік тому:

«Жирондисти, звичайно, не є якобінцями. Вони усвідомлюють необхідність глибокої перебудови суспільства і зламу старого ладу, але не готові йти заради цього на крайні заходи. Обрання Зеленського означає зовсім не відмову від ідеалів Євромайдану, а навпаки, перехід революції на новий рівень. Існуюча влада не змогла вирішити завдання революції, і тому потребує заміни ...

Чи знадобляться Україні свої якобінці, а за ними - термідоріанці, а за тими - Бонапарт? Це залежить від двох речей: наскільки наші жирондисти на чолі із Зеленським усвідомлюють завдання, які стоять перед ними, і наскільки радикальні заходи вони готові прийняти для їх вирішення».

На жаль, мій оптимізм себе не виправдав. Україна зараз - та ж, що була при Порошенко і Януковичу, і немає видимих ​​підстав вважати, що існуючі проблеми в найближчому для огляду майбутньому будуть вирішені - їх рішенням просто ніхто не займається. Президент зараз інший, але він вінчає собою ту ж саму управлінську піраміду. Люди, яких він привів у владу, відзначилися в основному впертою боротьбою за право щомісяця отримувати до свого окладу (і так чималенькому) шестикратну надбавку - все, зрозуміло, за рахунок платників податків. Так, звичайно, і їх попередники були не дурні погосподарювати в народній кишені - але хоча б розуміли, що цього потрібно соромитися. Політики нової формації позбулися й сорому. Інших досягнень вони не мають.

А це означає, що історія оголошує конкурс на вакантну посаду українського Робесп'єра. Саакашвілі - очевидний кандидат, але далеко не єдиний. І зовсім не факт, що в результаті ця роль дістанеться саме йому. Але комусь обов'язково дістанеться.

Безумовно, Зеленський не зацікавлений у появі на політичній сцені такої фігури - він вважав за краще б залишатися єдиним живим символом змін. Але вибирати не доводиться. І народ, і західні партнери чекають якихось наявних ознак того, що реформи дійсно йдуть. Їх відсутність може погано позначитися і на рейтингу, і, що найнеприємніше, на фінансовій підтримці з-за кордону. А без цієї підтримки Україні не обійтися, адже вона тільки до кінця червня має в цілому виплатити за зовнішнім і внутрішнім боргом 141,76 мільярда гривень, а з липня по вересень - 167,92 мільярда. Зайве говорити, що казна такі витрати не потягне. Або реформи, або дефолт. Отже, без умовного «Саакашвілі» (беру це прізвище в лапки, оскільки мова йде не про конкретну людину, а про політичну роль, зіграти яку може і хтось інший) обійтись ніяк не можна.

Розмова не йде про те, що грузинський екс-президент неодмінно відсуне в сторону свого нинішнього українського колегу, займе його місце і нарешті приступить до проведення реформ. Швидше, такий діяч покликаний зіграти роль каталізатора, який прискорює дію хімічної реакції, але сам при цьому не витрачається - досить однієї лише його присутності. І від «Саакашвілі» нічого, крім присутності, не потрібно. Він повинен тільки весь час поплескувати президента по плечу: «Хлопче, ти не забув про реформи?». Така логіка революції: щоб політик, який стоїть при владі, робив те, що від нього вимагається - його мусить підштовхувати в спину хтось більш радикальний.

До сих пір в Україні такого не було. Питання стояло максимально просто: «Ти за Зеленського - або проти реформ?». Тепер стає ясно, що реформи можливі і без Зеленського ... Попит на них є, значить, буде і пропозиція.

Для політика, піднесеного революцією у владу, існує величезна спокуса: повірити, що революція призначалася тільки для його піднесення, а тепер її завдання вже виконані. Протверезіння в цьому випадку може виявитися дуже жорстоким. Будемо сподіватися, що в нашій країні до цього не дійде, адже українською слово «гільйотина» звучить анітрохи не приємніше, ніж французькою.

У будь-якому випадку, кіно - буде. Глядачі купили квитки, розсілися по місцях, і вже починають хвилюватися. Краще їх занадто не дратувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати