Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наші миротворці - не торговці, заявляє Міноборони

31 октября, 00:00

Міністерство оборони стверджує, що українські військовослужбовці зі складу миротворчого контингенту, який діє в Боснії та Герцеговині під керівництвом НАТО, не займалися спекуляцією.

Ця заява пролунала після того, як представники альянсу оголосили, що 29 жовтня семеро вояків зі складу IFOR були заарештовані в місті Мостар місцевою поліцією. Там вони, за твердженням речника НАТО, продавали на місцевому ринку алкогольні та тютюнові вироби.

В Україні трактують ці події по-іншому і наголошують, що трапилось непорозуміння. Як пояснили кореспондентові "Дня" в оборонному відомстві, українські військові повертались на двох вантажівках з боснійського міста Спліт до хорватського міста Мостар, де дислокується наш батальйон. Автомобілі було завантажено партією товарів для українського контингенту, які продавати ніхто не збирався. Але й досі не зрозуміло, чому українські вояки, всупереч існуючим правилам, вирішили підвезти до Мостара двох хорватів з їхнім вантажем, у тому числі з горілкою та сигаретами. Пізніше виявилося, що ті попутники перебували під наглядом місцевої поліції, яка й заарештувала хорватів і порушила проти них кримінальну справу та конфіскувала вантаж.

Очікується, що останні крапки над "і" розставить комісія, яка буде створена для з`ясування всіх деталей інциденту, який уже набув міжнародного розголосу. Командування IFOR доручило провести розслідування українській стороні, враховуючи, що така ситуація виникла вперше за останні п`ять років.

Однак раніше українські миротворці в колишній Югославії вже давали привід для скандальних повідомлень. 1992 року, коли 240-й спеціальний батальйон ЗСУ перебував у Сараєві у складі миротворчої місії ООН, українські та французькі блакитні шолом були звинувачені у спекуляції пальним. У Міноборони стверджують, що відтоді добір особового складу для участі в миротворчих операціях став здійснюватись набагато ретельніше. А чотирьох винуватців нинішньої ситуації буде повернуто в Україну з огляду на те, що вони порушили правила поведінки представників сил IFORу.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать