Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗАПИТАННЯ «Дня»

09 червня, 00:00
Чи стабілізує становище на ринку продуктів харчування прийнятий Верховною Радою в першому читанні закон про регулювання виробництва і реалізацію цукру?

Народний депутат України, заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Богдан ГУБСЬКИЙ:

— Всю зиму цукор продавався за низькими цінами. Своєчасне виявлення дисбалансу між сезонним зростанням попиту і фактичною наявністю цукру повинно було б дати поштовх для завезення цукросировини й додаткового виробництва цукру. Простіше кажучи, певні служби прогавили зародження дефіциту і вибух попиту на цей товар, що здетонувало й цінові стрибки навколо інших продовольчих груп.

І закон ми також прийняли із запізненням. Адже цукор не тільки стратегічний для нашої країни товар, а й продукт високого попиту серед населення.

Утім, вимушено вдаючись до державного регулювання, не можна відкладати й перехід на нормальні товарно-грошові ринкові відносини. Слід відмовитися від давальницької схеми розподілу виробленого цукру між виробниками цукросировини (КСП) та цукровими заводами. Це дозволить нарешті позбутися бартеру, а водночас — попередити появу на внутрішньому ринку цукру, що продається без сплати податків, а отже, за демпінговими цінами. Потребує розв'язання також порядок викупу державою або її уповноваженими цукру для постачання за міжурядовими угодами.

Як бачимо, щоб створити цивілізований ринок, треба ще багато і плідно працювати. Отже закон про регулювання виробництва і реалізації цукру — лише один із кроків на шляху до створення законодавчої бази цивілізованого ринку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати