Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна попри широкомасштабну агресію росії залишається провідним експортером зерна у світі - експерти

27 травня, 09:07
Україна попри широкомасштабну агресію Росії входить до числа провідних світових експортерів зерна та харчових продуктів, і в інтересах усього світу є підтримка зусиль України з експорту сільгосппродукції та її економіки. Про це під час панелі на тему “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки”, яка відбулася в Анкарі, сказав спеціальний посланник по Україні МЗС Бельгії Ян де Пав, передає Укрінформ.

“Україна входить до числа провідних світових експортерів зерна та харчових продуктів, сільськогосподарської продукції. Таким чином вона є одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки через свій експорт і його характер. І коли цьому перешкоджають, коли це фактично унеможливлюють у багатьох відношеннях, як це було на початку повномасштабного вторгнення і є досі, то потрібно підтримувати Україну в збереженні цих зусиль”, - сказав Ян де Пав.

За його словами, основними трьома причинами, чому Бельгія активно підтримує зусилля із забезпечення світової продовольчої безпеки, є глобальний масштаб та її вплив на життя мільйонів людей по всьому світу, підтримка України та її боротьби проти російської агресії, а також протидія намаганням Росії спотворювати інформацію та перешкоджати постачанню продовольства з України на світові ринки.

“Важливо, наскільки це можливо, зберегти українську економіку якомога більш життєздатною, переконатися, що українська держава може функціонувати... Збереження можливостей української економіки, виробництва, експорту, торгівлі, я вважаю дуже важливими у ключі на підтримку самої України”, - сказав спеціальний посланник по Україні МЗС Бельгії.

Однією з причин дестабілізації ситуації та викликом європейській спільноті він назвав негативну реакцію з боку прикордонних країн на імпорт українського зерна та української сільськогосподарської продукції. Над цим викликом, як зауважив спікер, слід ретельно та наполегливо працювати, аби дозволити подальший потік сільськогосподарських товарів до Європи і через Європу.

Регіональна директорка Всесвітньої продовольчої програми ООН Корін Флейшер нагадала, що Україна, звісно, є дуже великим джерелом продовольства для світу, адже “годувала” 400 мільйонів людей у світі.

“Сама Всесвітня продовольча програма через Чорноморську зернову ініціативу забезпечила 725 тисяч метричних тонн продовольства до Африканського Рогу, до Афганістану, до Ємену та інших країн. І ми продовжуємо експортувати продукти з України в Газу, в різні країни”, - зауважила Корін Флейшер.

За її словами, донори програми надали 200 мільйонів доларів для реалізації постачань з України в країни, які потребують найбільше.

Як повідомляв Укрінформ, в Анкарі відбулася панель “Забезпечення глобальної продовольчої безпеки”, під час якої обговорили шляхи захисту ланцюгів постачання продовольства в умовах широкомасштабної агресії Росії проти України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати